Jak podała FAMMU/FAPA, druga połowa listopada przyniosła dalszy spadek notowań cukru białego i wzrost surowego. W Nowym Jorku cukier surowy podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 2 proc. do 432,9 USD/t, a biały w Londynie stracił 2 proc., spadając do 518 USD/t. (strata wynika ze zmiany kontraktu z grudniowego na marcowy, w marcowym kontrakcie w tygodniowym ujęciu odnotowano 2 proc. wzrost).
W ujęciu miesięcznym notowania cukru surowego były stabilne, a białego spadły o 5 proc. W relacji rocznej ceny cukru surowego były niższe o 15 proc.
W połowie listopada wygasł w Londynie kontrakt terminowy z dostawą na grudzień 2012 roku. Dostawy zostały zrealizowane na 8496 kontraktów po 50 ton każdy, czyli 424,8 tys. ton.
Sprzedawcami byli J P Morgan Securietes (5 tys. kontraktów) i Louise Dreyfus Commodietes Suisse SA (3496 kontraktów), kupcami zaś ED&F Man Capital Markets Ltd. (4,3 tys. kontraktów) i Succden Financial Ltd. (4196 kontraktów).
Ostatnie zmiany notowań cukru na najważniejszych giełdach wynikały w dużej mierze z sytuacji technicznej rynku.