Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier na światowych rynkach drożeje

5 października 2013
FAMMU/FAPA podała, że koniec września przyniósł dalsze podwyżki notowań cukru. W Londynie cukier biały podrożał do 490,8 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 388,4 USD/t.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania wzrosły odpowiednio o 4 i 2%, w ujęciu miesięcznym zwiększyły się odpowiednio o 7 i 3%, a w relacji rocznej były jednak niższe o odpowiednio 10 i 14%. Ostatnie podwyżki to przede wszystkim skutek sytuacji technicznej rynku i spowolnienia zbiorów trzciny cukrowej i tym samym produkcji cukru w Brazylii z powodu deszczów. Rośnie też zainteresowanie inwestorów cukrem.
W połowie września wygasł kontrakt marcowy na biały cukier w Londynie z terminem dostawy na październik. Kontrakt został zrealizowany na 313,15 tys. ton. Z Brazylii pochodziło 102,55 tys. ton, z Gwatemali 100,6 tys. ton, z Meksyku 100 tys. to i 10 tys. ton z Indii. Całość wolumenu przypadła w udziale Louise Drayfus. Sprzedawcami byli UBS Ltd. (225,1 tys. ton) i Sucden (88,05 tys. ton). Z końcem września wygaśnie kontrakt październikowy na cukier surowy.



POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę