FAMMU/FAPA podała, że koniec września przyniósł dalsze podwyżki notowań cukru. W Londynie cukier biały podrożał do 490,8 USD/t, a w Nowym Jorku cukier surowy do 388,4 USD/t.
W ciągu ostatniego tygodnia notowania wzrosły odpowiednio o 4 i 2%, w ujęciu miesięcznym zwiększyły się odpowiednio o 7 i 3%, a w relacji rocznej były jednak niższe o odpowiednio 10 i 14%. Ostatnie podwyżki to przede wszystkim skutek sytuacji technicznej rynku i spowolnienia zbiorów trzciny cukrowej i tym samym produkcji cukru w Brazylii z powodu deszczów. Rośnie też zainteresowanie inwestorów cukrem.
W połowie września wygasł kontrakt marcowy na biały cukier w Londynie z terminem dostawy na październik. Kontrakt został zrealizowany na 313,15 tys. ton. Z Brazylii pochodziło 102,55 tys. ton, z Gwatemali 100,6 tys. ton, z Meksyku 100 tys. to i 10 tys. ton z Indii. Całość wolumenu przypadła w udziale Louise Drayfus. Sprzedawcami byli UBS Ltd. (225,1 tys. ton) i Sucden (88,05 tys. ton). Z końcem września wygaśnie kontrakt październikowy na cukier surowy.