Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier na światowych giełdach najtańszy od trzech lat

3 grudnia 2015
W połowie maja tona cukru surowego z dostawą na lipiec kosztowała na nowojorskiej giełdzie 373 dolarów, tona cukru białego w Londynie z dostawą na sierpień - 477 dolarów. Cukier w ciągu roku staniał o 18 proc. - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa.

Na ostatnie spadki notowań wpłynęła zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem. Kampania już ruszyła i jej przebieg wskazuje na bardzo dobre wyniki.

Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii.

Za spadkiem notowań przemawiała fakt, iż w maju na nowojorskiej giełdzie realizowane są kontrakty na rekordową, najwyższą od 30 lat, ilość cukru surowego - ponad 1,4 mln ton oraz umacniający się dolar. W ocenie ekspertów, tak duża ilość cukru na rynku, który trafi w większości prawdopodobnie do Azji i na Bliski Wschód, musiała obniżyć jego ceny.

W opinii analityków, realny jest dalszy spadek notowań cukru, ale należy wziąć pod uwagę, że obecnie ceny cukru są poniżej kosztów produkcji w Brazylii i trudno oczekiwać, żeby taki stan utrzymał się dłużej.

Według danych niemieckiej firmy monitorującej rynek cukru i biopaliw - F.O. Licht, w ciągu najbliższego roku nie są przewidywane większe zmiany cen światowych. W kontraktach terminowych na koniec 2013 r. i początek 2014 r. ceny cukru surowego wynoszą 400- 420 USD/ t, a cukru białego 500-520 USD/t.

Ceny cukru na rynku krajowym spadają pod wpływem dużej podaży z kampanii sezonu 2012/2013 oraz malejących cen na rynku międzynarodowym. W marcu br. ceny zbytu cukru paczkowanego spadły o 0,9 proc. w porównaniu z miesiącem poprzednim do 3,29 zł/kg. Rok wcześniej cukier paczkowany kosztował średnio 3,54 zł/kg.

Ceny zbytu cukru workowanego, który jest zużywany w przemyśle przetwórczym, charakteryzowały się mniejszą dynamiką spadku (0,3 proc.) i ukształtowały się na poziomie 3,24 zł/kg. W marcu 2012 r. trzeba było za niego zapłacić 3,28 zł/kg. Cukier w sklepach (cena detaliczna) kosztował średnio w marcu br. - 3,83 zł/kg, a w analogicznym okresie ubr. - 3,96 zł/kg.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę