Cukier tanieje od czterech lat, w samym 2014 r. na giełdzie w Londynie staniał o 11 proc , a w Nowym Jorku o 10 proc. . Według analityków, na światowe ceny cukru wypływa głównie produkcja w Brazylii. Okazało się, że w tym sezonie jest ona lepsza od oczekiwań.
Brazylijski związek sektora trzciny cukrowej UNICA zrewidował swój szacunek wyników kampanii cukrowniczej 2014/2015. Analitycy jeszcze kilka tygodni temu szacowali, że spadek zbiorów wyniesie trzciny cukrowej wyniesie nie 5 proc., ale 9 proc. Powodem tak pesymistycznej prognozy była susza e środkowo-południowej części Brazylii, skąd uzyskuje się 90 proc. zbiorów trzciny.
W rezultacie zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2014/15 (kwiecień/marzec) w tej części Brazylii wyniosły 564,2 mln ton. Produkcja cukru była niższa o 6 proc wobec poprzedniego roku i wyniosła 31,8 mln ton (prognozowano 7 proc. spadek), ale o 2 proc. więcej wytworzono alkoholu (25,7 mld litrów).
Produkcja etanolu uwodnionego wyniosła 14,9 mld litrów, a bezwodnego 10,8 mld l. Pierwszy rodzaj alkoholu używany jest jako paliwo w pojazdach przystosowanych do spalania wysokospirytusowej mieszanki paliwowej, drugi zaś jako biokomponent.
Mniejsza produkcja cukru to w dużej mierze efekt dywersyfikacji surowca, więcej trzciny trafia do produkcji bioetanolu niż do cukrowni. W ostatniej kampanii na produkcję cukru zostało przeznaczone 43 proc. zebranej trzciny cukrowej, jest to najmniej od 3 lat.
Brazylia jest największym na świecie producentem cukru. Jej udział w rynku szacowany jest na ponad 20 proc. Kraj ten jest też pierwszym eksporterem tego surowca. Zbiory trzciny i produkcja cukru w tym kraju mają decydujący wpływ na poziom cen giełdowych cukru.
Kolejny czynnikiem wpływającym na światowe ceny cukru jest produkcja bioetanolu w tym kraju. Brazylijskie prawo nakazuje dodawanie bioetanolu do paliw. Wykorzystanie cukru w branży paliwowej sprawia, że cena tego surowca zależy także od regulacji państwowych w zakresie używania biopaliw.
W ostatnim tygodniu grudnia u.br. przyniósł dość wyraźne spadki notowań cukru. W Londynie cukier biały potaniał do 416,4 USD/t tj. o 2 proc. w ciągu miesiąca i o 11 proc. W Nowym Jorku cukier surowy pod koniec roku kosztował 349,9 dolarów za tonę czyli staniał o 4 proc. w ciągu miesiąca i o 10 proc. w ciągu roku.
5916416
1