Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier na giełdach bardzo drożeje

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że ostatni tydzień przyniósł wyraźną podwyżkę notowań cukru na giełdach. W połowie maja 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było zapłacić 576,78 USD (więcej o 4 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku 547 USD/t (wzrost o 2 proc.).
W ujęciu miesięcznym cukier surowy był jednak tańszy o 7 proc., a biały o 2 proc.. W skali roku spadki wyniosły zaś odpowiednio 9 i 8 proc. Ostatnie podwyżki to przede wszystkim efekt technicznej korekty rynku po dłuższym okresie spadków.

Światowy bilans cukru, który drugi sezon z rzędu charakteryzuje się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, i większa podaż cukru z Indii przemawiają jednak za spadkami cen. Problemy ekonomiczne Grecji zniechęcają inwestorów do aktywności, co przekłada się na ogół na spadki. Mniejsza podaż z Brazylii - największego na świecie eksportera - będzie wyhamowywać tę tendencję.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę