FAMMU/FAPA podała, że ostatni tydzień przyniósł wyraźną podwyżkę notowań cukru na giełdach. W połowie maja 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było zapłacić 576,78 USD (więcej o 4 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku 547 USD/t (wzrost o 2 proc.). W ujęciu miesięcznym cukier surowy był jednak tańszy o 7 proc., a biały o 2 proc.. W skali roku spadki wyniosły zaś odpowiednio 9 i 8 proc. Ostatnie podwyżki to przede wszystkim efekt technicznej korekty rynku po dłuższym okresie spadków.
Światowy bilans cukru, który drugi sezon z rzędu charakteryzuje się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, i większa podaż cukru z Indii przemawiają jednak za spadkami cen. Problemy ekonomiczne Grecji zniechęcają inwestorów do aktywności, co przekłada się na ogół na spadki. Mniejsza podaż z Brazylii - największego na świecie eksportera - będzie wyhamowywać tę tendencję.