W ciągu miesiąca cukier podrożał nawet o 2 zł, a olej o złotówkę. W ciągu roku ceny niektórych artykułów spożywczych wzrosły nawet o 40 proc. A to dopiero początek - pisze "Rzeczpospolita".
Za cukier trzeba płacić nawet powyżej 6 zł. Jednak to sami kupujący mogą być po części odpowiedzialni za wzrost cen cukru. Kupujemy go coraz więcej w obawie... o wzrost cen.
- Sami nakręcamy spiralę cen. Im więcej kupujemy, tym cena będzie rosła. - twierdzi Jolanta Tkaczyk, specjalistka od spraw handlu z Akademii Koźmińskiego.
Innych produktów żywnościowych podwyżki również nie ominęły. W ciągu ostatnich 12 miesięcy jabłka podrożały między 40 a 100 proc. W niektórych miejscach są droższe nawet od pomarańczy. W ostatnim miesiącu zdrożało także kakao i olej (średnio o 19 proc.), kasze, pieczywo, czy twaróg (od 4 do 9 proc.).
Powodów wzrostu jest kilka - wzrost VATu, wyższe ceny paliwa, a co za tym idzie wzrost kosztów transportu.