Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Cukier już nie krzepi

5 stycznia 2016
Ze względu na wysokie ceny spożycie cukru w gospodarstwach domowych w Polsce spadło o prawie 10 proc. - wynika z badań Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, które przytacza "Gazeta Polska codziennie".

Powodem tego są ostre limity ograniczające produkcję cukru wprowadzone przez UE w obawie o jego nadprodukcję. Tymczasem popyt na cukier rośnie zarówno w kraju, jak i na rynkach zagranicznych, głównie dzięki branży spożywczej i farmaceutycznej.

Jednak do końca 2015 r. cukrownie w Polsce mogą produkować tylko 1,4 mln ton cukru. Limity te mogą być przedłużone do 2020 r., za czym opowiada się Ministerstwo Rolnictwa, naciskane przez cukrownie i plantatorów buraków, którzy chcą chronić się przed konkurencją.

Mimo ograniczeń w ubiegłym roku wyprodukowano w Polsce o 475 tys. ton więcej cukru niż wynosi limit i o 230 tys. ton więcej niż wynosi nasze spożycie. Zapasy te mogą jednak być sprzedane tylko za granicę. Gdyby skierować je na krajowy rynek, ceny cukru zapewne by spadły - czytamy w "Gazecie Polskiej codziennie".



POWIĄZANE

W Polsce nie brakuje żyznych gleb, pracowitych rąk i pokoleń doświadczenia. Brak...

Bruksela znów zawiodła rolników. Najnowsze porozumienie handlowe między Unią Eur...

Niedawno zawarte porozumienie handlowe między UE a USA wywołało krytykę ze stron...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę