A_BIO_AGRO_950

Cukier już nie krzepi

24 lutego 2009
Byliśmy dużym eksporterem cukru, teraz musimy importować przynajmniej 200 tysięcy ton rocznie. W mało optymistycznych nastrojach podsumowali zakończoną właśnie kampanię cukrownicy.    

Unijna reforma rynku cukru wywróciła wszystko do góry nogami. Obniżono ceny gwarantowane obcięto unijne limity produkcyjne. W efekcie w tym sezonie działało tylko 19 zakładów, które wytworzyły milion 300 tysięcy ton cukru.

Stanisław Świetlicki – Stowarzyszenie Techników Cukrowników: Polska z dużego eksportera stała się importerem. Będziemy musieli importować ponad 200 tysięcy ton cukru.

Producenci cukru mają jeszcze jeden poważny problem. Rolnicy nie chętnie uprawiają buraki cukrowe. Powierzchnia zasiewów spadła z 400 tysięcy hektarów do około 180 tysięcy. W efekcie na rynku zaczyna brakować surowca.

Stanisław Świetlicki – Stowarzyszenie Techników Cukrowników: już w ubiegłym roku zabrakło buraków na wyprodukowanie kwoty jaką Polska ma. Zabrakło 15 tysięcy hektarów, to jest duża ilość.

W ślad za tym poszły daleko posunięte procesy konsolidacyjne. Jeszcze w 2001 roku przeciętna cukrownia podczas kampanii wytwarzała 22 tysiące ton cukru. Teraz już zaledwie 70 tysięcy. Tymczasem największy polski zakład może wyprodukować ponad 160 tysięcy ton cukru.


POWIĄZANE

Według ekspertów, w nowym sezonie produkcja olejów roślinnych w Turcji spadnie d...

Copa-Cogeca ogłasza zwycięzców 6. Europejskiej Nagrody za Innowacje Spółdzielcze...

Czy wiesz, że istotą bezstresowego i owocnego sezonu żniw może być planowanie za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę