Jak podała FAMMU/FAPA, w lutowym numerze pisma "Nature" ukazał się artykuł "Toksyczna prawda o cukrze" autorstwa Roberta Lustinga, profesora pediatrii na Kalifornijskim Uniwersytecie w San Francisco (UCSF). Zdaniem naukowca, cukier jest równie szkodliwy i uzaleSniający jak alkohol i tytoń i jego obrót powinien być regulowany.
Lusting wykazuje, że rosnące spożycie cukru na świecie jest odpowiedzialne za wiele przewlekłych schorzeń, które obecnie osiągają poziom epidemii. Zdaniem naukowca w USA cukier jest tak silnie zakorzeniony w kulturze kulinarnej, że nie wystarczą kampanie informacyjne i ostrzegawcze, żeby ludzie przestali jeść słodzone potrawy. Potrzebne są działania rządu, żeby zmniejszyć konsumpcję.
Lusting uważa, że cukier spełnia kryteria, żeby podjąć społeczną interwencję tak, jak ma to miejsce w przypadku alkoholu i tytoniu.