Jak podaje FAMMU/FAPA, początek maja przyniósł wyraźną przecenę notowań cukru, które były najniższe od ponad półtora roku. W Nowym Jorku za tonę cukru surowego trzeba było zapłacić 449,2 USD, a w Londynie za cukier biały 556,9 USD/t. W ciągu ostatniego miesiąca cukier surowy stracił 15 proc., a biały 11 proc. W ujęciu rocznym przecena wyniosła odpowiednio 3 i 6 proc.
Ostatnie przeceny to skumulowany efekt kilku czynników. Negatywne informacje z europejskich gospodarek zniechęcają do ryzyka inwestycyjnego. Spekulacje o dodatkowym eksporcie jednego miliona ton z Indii sprawiają, że importerzy czekają na spadki cen spowodowane większą podażą.
Mniejsze zainteresowanie zakupami na rynku rzeczywistym połączone ze sprzedażą ze strony funduszy inwestycyjnych generują przeceny. Ostatnie, duże spadki mogą jednak skutkować większym zainteresowaniem cukrem, co może przełożyć się podwyżki. Powinien pojawić się popyt ze strony Chin i innych krajów azjatyckich, które są znacznymi importerami netto cukru.
Notowania cukru surowego są obecnie nieco powyżej 20 centów za funt. Jeśli ceny spadną poniżej tej bariery, to ze względu na bardzo wysokich obecnie ceny ropy Brazylijczycy mogą zdywersyfikować produkcję, przeznaczając więcej trzciny cukrowej do produkcji bioetanolu. Ograniczy to podaż cukru z tego kraju, co z kolei może zaowocować podwyżkami cen cukru.