Już od miesiąca drożeje cukier i wiele wskazuje na to, że będzie drożał nadal. Na razie podwyżki sięgnęły 6 groszy za kilogram. I teraz cukier w workach za gotówkę lub przedpłaty kosztuje 2 złote 54 grosze. Ale analitycy są zgodni – 2 złote 60 groszy za kilogram tego towaru to tylko kwestia czasu.
Na rynku coraz większy ruch. Producenci lodów i napojów zaczynają poszukiwać większych ilości cukru.
Jeszcze nie ma problemów z zakupami, ale wszystko może się zmienić. Tym bardziej, że spółka Polski Cukier pozbyła się już z rynku 200 tysięcy ton tego towaru, sprzedając go między innymi na interwencję.
Firma ma teraz lepszą kondycje finansową, nie musi spieszyć się ze sprzedażą, może poczekać na jeszcze większy wzrost cen – twierdzą maklerzy.
A na światowych rynkach też drożej. Tona cukru białego w transakcjach natychmiastowych na giełdzie w Londynie kosztuje blisko 482 dolary. I taki poziom powinien się utrzymywać – komentuje Krzysztof Konarski – analityk rynkowy.