OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Cukier biały najdroższy w historii

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że prognozy znacznie mniejszych niż początkowo zakładano zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii i w konsekwencji także niższej produkcji cukru skutkowały silnymi wzrostami notowań cukru na giełdach.

Prowzrostowo zadziałały także problemy finansowe strefy euro i sugestia, że USA mogą otworzyć trzecią transzę pomocową (co negatywnie świadczy o kondycji amerykańskiej gospodarki).
Cukier biały na londyńskiej giełdzie LIFFE podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 14% do 876,3 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na sierpień 2011 r.). To najwyższa w historii cena - tym samym przebite zostały szczyty z początku lutego 2011 r.
Silnie drożał także cukier w kontraktach z dostawą na październik i grudzień br.: odpowiednio o 12 i 11% (do 790,3 i 750,1 USD/t). W Nowym Jorku cukier surowy zyskał 9%, drożejąc do 30,49 UScts/lb (~672,2 USD/t w kontrakcie terminowym z dostawą na październik 2011 r.).
Cukier surowy nie zbliżył się jednak do najwyższego od 30 lat poziomu, jaki padł na początku lutego, i był od niego wyższy o prawie 14%.


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę