biogaz_09_2025

Cukier biały najdroższy w historii

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podaje, że prognozy znacznie mniejszych niż początkowo zakładano zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii i w konsekwencji także niższej produkcji cukru skutkowały silnymi wzrostami notowań cukru na giełdach.

Prowzrostowo zadziałały także problemy finansowe strefy euro i sugestia, że USA mogą otworzyć trzecią transzę pomocową (co negatywnie świadczy o kondycji amerykańskiej gospodarki).
Cukier biały na londyńskiej giełdzie LIFFE podrożał w ciągu ostatniego tygodnia o 14% do 876,3 USD/t (w kontrakcie terminowym z dostawą na sierpień 2011 r.). To najwyższa w historii cena - tym samym przebite zostały szczyty z początku lutego 2011 r.
Silnie drożał także cukier w kontraktach z dostawą na październik i grudzień br.: odpowiednio o 12 i 11% (do 790,3 i 750,1 USD/t). W Nowym Jorku cukier surowy zyskał 9%, drożejąc do 30,49 UScts/lb (~672,2 USD/t w kontrakcie terminowym z dostawą na październik 2011 r.).
Cukier surowy nie zbliżył się jednak do najwyższego od 30 lat poziomu, jaki padł na początku lutego, i był od niego wyższy o prawie 14%.


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę