Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Cukier będzie jeszcze droższy

5 stycznia 2016

Drożejący cukier i kakao, które dla inwestorów na rynkach finansowych są hitem inwestycyjnym, dla konsumentów są sporym problemem. A będzie jeszcze gorzej. W ciągu kilku lat ceny kakao wzrosły z poziomu 1900 dol. do prawie 4 tys. dol. Tylko w ciągu ostatnich sześciu miesięcy kakao podrożało o około 30 proc. Natomiast cena cukru na giełdzie w Londynie dochodzi do 760 dol. za tonę, co jest poziomem wręcz niespotykanym.

- Przyczyną tak wysokich cen surowców jest fakt, że Wybrzeże Kości Słoniowej – największy producent kakao, odpowiedzialny za 40 proc. zasobów tego surowca na świecie, wstrzymał eksport, co spowodowało szok na rynkach surowcowych. Dodatkowo niepewna sytuacja panuje w Ghanie – drugim co wielkości producencie kakao na świecie - wyjaśnia Marek Wołos, analityk TMS Brokers. Drogie kakao przełoży się za kilka miesięcy na wzrost cen czekolady.

Za wzrost cen cukru odpowiedzialne są malejące zapasy tego surowca nie tylko w Unii Europejskiej, ale i na całym świecie. A to jeszcze nie koniec. – Mówi się, że obecna dekada będzie charakteryzowała się bardzo wysokimi cenami surowców rolnych. Choć obecnie mamy lekką korektę, za którą stoi umocnienie dolara i realizacja zysków, jeszcze w tym dziesięcioleciu zobaczymy znacznie wyższe ceny surowców – twierdzi Marek Wołos.

 


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę