Spośród 500 zakładów z branży rolno-spożywczej w regionie łódzkim 168 spełnia już wszystkie sanitarne normy unijne. Pół roku temu było już zaledwie 11.
W tej firmie decyzję o modernizacji i rozbudowie zakładu podjęto 5 lat temu. Wtedy nie bardzo było wiadomo co trzeba będzie zmienić, aby spełnić unijne wymogi.
Dla wielu łatwiejsze okazało się wybudowanie zupełnie nowych zakładów niż dostosowywanie starych do rygorystycznych norm. Wiele mniejszych zniknie najprawdopodobniej z mapy.
Procesy dostosowawcze nie ominęły nawet tych najlepiej przystosowanych firm, które od lat eksportowały do unii czy Stanów Zjednoczonych. Tu rocznie na poprawę warunków i monitoring procesów przetwórczych wydaje się około 4 milionów złotych. W całym kraju normy unijne przed pierwszym maja zdoła spełnić około tysiąca zakładów z branży rolno- spożywczej.