Jak informuje FAMMU/FAPA w 2007 roku wydatki na produkty ekologiczne na świecie po raz pierwszy osiągnęły 40 mld USD wg londyńskiego "Organic Monitor". Prognozuje się, że do 2010 roku rynek ten osiągnie 60 mld USD. Na świecie jest 30,4 mln ha gruntów przeznaczonych pod uprawy ekologiczne, w tym prym wiedzie Australia - 12,3 mln ha, Chiny - 2,3 mln ha i Argentyna - 2,2 mln ha. W Europie na tę formę najnowocześniejszego gospodarowania przeznaczone jest 7,3 mln ha gruntów ornych z czego 6,6 mln ha odpowiada ponad 4% gruntów rolnych w Unii (wg szwajcarskiego Instytutu Organicznej Uprawy - FiBL).
W Europie rynek ekologiczny jest szczególnie silny w Niemczech, gdzie ilość firm pracujących w tym sektorze (handel, przetwórstwo) wzrosła w 2006 roku o 8,8% do 23978. Wartość sprzedaży produktów ekologicznych zachodniego sąsiada w 2006 roku wzrosła o 18% do 4,6 mld Euro. W Niemczech działa federalny program wsparcia rolnictwa ekologicznego o budżecie 16 mln Euro, który będzie przedłużony do 2015 roku - 5 lat dłużej niż pierwotnie planowano. Z nowych państw UE liderami są Polska, Węgry i Słowacja. W Polsce w 2006 roku ilość gospodarstw ekologicznych w 2006 roku wzrosła o 28% do 9188, a ilość zakładów przerabiających tę żywność wzrosła do 156. Węgry i Słowacja eksportują 90% produkcji ekologicznej, a ta ostatnia głównie do Austrii, Niemiec, Włoch, Szwajcarii, Francji i Holandii.