OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Coraz chętniej sięgamy po szpinak

3 grudnia 2015
,,Puls Biznesu'' podał, że najchętniej kupowanym mrożonym warzywem w Polsce jest szpinak. Jego import rośnie w szybkim tempie, a przetwórcy zaczynają stawiać na eksperymenty z produktami opartymi na tym warzywie.
Co prawda nie istnieją krajowe dane o produkcji szpinaku, ale o wzroście popularności tego warzywa świadczy poruszenie w imporcie. W 2011 r. Polacy sprowadzili 6,7 tys. ton mrożonego szpinaku, a w 2013 r. 10,4 tys. ton, głównie z Belgii, Holandii i Francji. Świeży szpinak trafia natomiast do Polski przede wszystkim z Hiszpanii (w zeszłym roku było to 1,1 tys. ton wobec 0,4 tys. ton w 2011 r.). Rośnie również eksport z Polski, choć pozostaje na bardzo małym poziomie. W minionym roku wywieźliśmy 91 ton świeżego szpinaku i 3 tys. ton mrożonego, przede wszystkim na Ukrainę, Białoruś i do Rosji.



POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę