,,Puls Biznesu'' podał, że najchętniej kupowanym mrożonym warzywem w Polsce jest szpinak. Jego import rośnie w szybkim tempie, a przetwórcy zaczynają stawiać na eksperymenty z produktami opartymi na tym warzywie.
Co prawda nie istnieją krajowe dane o produkcji szpinaku, ale o wzroście popularności tego warzywa świadczy poruszenie w imporcie. W 2011 r. Polacy sprowadzili 6,7 tys. ton mrożonego szpinaku, a w 2013 r. 10,4 tys. ton, głównie z Belgii, Holandii i Francji. Świeży szpinak trafia natomiast do Polski przede wszystkim z Hiszpanii (w zeszłym roku było to 1,1 tys. ton wobec 0,4 tys. ton w 2011 r.). Rośnie również eksport z Polski, choć pozostaje na bardzo małym poziomie. W minionym roku wywieźliśmy 91 ton świeżego szpinaku i 3 tys. ton mrożonego, przede wszystkim na Ukrainę, Białoruś i do Rosji.