biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Coraz bliżej nowego oznaczenia na opakowaniach żywności

5 stycznia 2016
Wkrótce informowanie na opakowaniach żywności w UE o wartości odżywczej produktów, m.in. o liczbie kalorii, może stać się obowiązkowe; obecnie jest dobrowolne. Wstępne porozumienie w tej sprawie osiągnęli przedstawiciele KE, PE oraz prezydencji UE.

Inicjatywa nowego, bardziej rzetelnego informowania klientów o wartości kalorycznej, zawartości soli, cukru, protein, węglowodanów, tłuszczu i tłuszczów nasyconych ma pomóc w zwalczaniu otyłości w Unii Europejskiej. Ponadto konsument będzie w stanie od razu "wyłapać" sztuczne składniki i alergeny. Wymóg nowego oznakowania nie będzie dotyczyć alkoholu.

Rzecznik KE ds. zdrowia Frederic Vincent powiedział PAP, że "we wtorek w nocy doszło do porozumienia w tej sprawie między trzema instytucjami": PE, KE i prezydencją reprezentującą kraje UE. - Ale muszą je zatwierdzić kraje UE i Parlament Europejski. Oczekujemy szybkiego przyjęcia nowych przepisów przez PE w lipcu - zaznaczył.

- To prawdziwy przełom, po 10 tygodniach intensywnych negocjacji udało się nam osiągnąć porozumienie - oceniła w komunikacie PE sprawozdawczyni Renate Sommer z frakcji chrześcijańskich demokratów.

Entuzjazm studził nieco rzecznik węgierskiej prezydencji Marton Hajdu. - We wtorek prezydencja prowadziła intensywne rozmowy z reprezentantami KE i PE. Zbliżyliśmy się do porozumienia, jest pakiet, ale musi być zatwierdzony przez kraje UE w przyszłym tygodniu - powiedział PAP Hajdu.

- Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Jednak jeśli zarys porozumienia będzie możliwy do przyjęcia dla krajów UE i europarlamentu, będziemy mieli sprawiedliwe rozwiązanie dla wszystkich zainteresowanych. Konsumenci otrzymają czytelne i zrozumiałe informacje o produktach żywnościowych, podczas gdy biznes nie będzie zbytnio obciążony - podkreśliła sprawozdawczyni PE.

Projektowane przepisy mają uprościć oznakowanie żywności, by informacje o wartości odżywczej były bardziej czytelne dla konsumentów w UE. Poza wartością odżywczą informacja na opakowaniu ma zawierać listę składników oraz datę ważności.

Nowe przepisy przewidują też obowiązek wskazania kraju pochodzenia drobiu, wieprzowiny, baraniny i mięsa koziego. Takie obowiązek wołowiny i cielęciny został wprowadzony w 2000 r. Na dostosowanie się do tego wymogu producenci będą mieli dwa lata.



POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę