Ptak_Waw_CTR_2024

Coppa di Parma w rejestrze ChOG

16 listopada 2011
FAMMU/FAPA informuje, że w unijnym rejestrze chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) pojawił się kolejny produkt mięsny. Na listę wpisano nazwę włoskiej wędliny: Coppa di Parma.
Coppa di Parma to wędlina wyprodukowana z wyselekcjonowanej karkówki, która łączy w sobie metody produkcji tradycyjnej kiełbasy i szynki. W chwili wprowadzania do obrotu ma kształt cylindryczny i wagę co najmniej 1,3 kg, kolor intensywnie czerwony, niską zawartość tłuszczu. Do produkcji wędliny używa się mięso pochodzące od włoskich tuczników ciężkich. Obszar geograficzny produkcji wyrobu obejmuje prowincje Niziny Padańskiej we Włoszech.



POWIĄZANE

W lipcu 2024 r. nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi UE wzrosła o +8% ...

Resort rolnictwa poinformował Krajową Radę Izb Rolniczych w odpowiedzi na wystąp...

Zrównoważenie rolnictwa nie oznacza mniejszej produkcji i droższej żywności, ani...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę