Komitety Copa i Cogeca wysłały pismo do komisarza ds. rolnictwa Phila Hogana, gdzie nakreśliły elementy Wspólnej Polityki Rolnej , które koniecznie należy uprościć.
Inicjatywa ta jest związana z tegoroczną szczegółową kontrolą w kontekście uproszczenia całości przepisów rolnych i ograniczenia biurokracji dla producentów rozpoczętą przez Komisję. Strony zainteresowane mogą zgłaszać uwagi.
- Najpilniejszy problem, z jakim zmagają się rolnicy w UE przy wdrażaniu WPR to luki w zasadach i brak jasności, zwłaszcza w odniesieniu do zazieleniania. Dlatego też w pierwszych latach stosowania WPR ryzyko wystąpienia niezamierzonych błędów będzie wysokie i pociągnie za sobą automatyczną redukcję płatności. Zbyt późno już na dodatkowe wyjaśnianie zasad. Należy zapewnić pewną dozę tolerancji w pierwszych latach w dziedzinie cięć płatności z tytułu zazieleniania. Należy poprawić system sankcji, ponieważ nawet drobne wykroczenia prowadzą do wysokiej redukcji płatności rolników – mówi Pekka Pesonen, sekretarz generalny Copa – Cogeca - Obawiamy się również wzrostu liczby kontroli w związku z liczbą systemów pomocy bezpośredniej w ramach nowej WPR. Odczuwamy potrzebę zagwarantowania kontroli wszystkich kryteriów kwalifikowalności zazieleniania w odpowiednim momencie oraz wyższy poziom kontroli do momentu wytyczenia wszystkich obszarów proekologicznych. Dlatego też naszym zdaniem należałoby skontrolować wszystkie wymogi zazieleniania w ramach jednej inspekcji.
Ponadto, jak zaznacza Copa – Cogeca fakt, że podczas składania wniosków o pomoc wymagana jest coraz większa liczba informacji skomplikuje cały proces dla rolników, zwłaszcza w 2015 r. ze względu na krótki czas na przygotowanie wniosku. Jednym ze sposobów na odciążenie jarzma spoczywającego na barkach rolników byłoby umożliwienie im korekty błędów podczas składania wniosku.
W perspektywie długoterminowej, gdy Komisja zbierze już kilkuletnie doświadczenia, zdaniem Copa Cogeca trzeba będzie zbadać skutki tych środków dla produktywności i sprawdzić, czy są one źródłem wyraźnych korzyści środowiskowych. Jest to szczególnie ważne ze względu na fakt, że zapotrzebowanie na żywność na świecie ma wzrosnąć o 60 % do 2050 r., a dysponujemy ograniczonymi zasobami.