Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co ze światowymi cenami mięsa?

17 stycznia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podał za FAO, że indeks cen mięsa na rynku światowym w 2014 r. był o 8 proc. wyższy w skali roku. Taki roczny wzrost był napędzany znacznymi podwyżkami cen w II i III kwartale 2014r. Z kolei koniec roku charakteryzował się już odwrotną tendencją.
W grudniu indeks cen mięsa FAO wyniósł 204 punkty, co oznacza spadek o prawie 2 proc. w porównaniu z listopadem.
Obserwowane obniżki cen w IV kwartale w były związane z niższymi notowaniami cen wołowiny i jagnięciny w regionie Oceanii oraz kolejnymi spadkami cen wieprzowiny na rynku UE. Z drugiej strony mocny dolar oraz wzrost wolumenu mięsa kierowanego na eksport były czynnikami wspierającymi utrzymanie się cen na stosunkowo niskim poziomie.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę