Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Co pije Twoje dziecko?

7 września 2012
Są kolorowe, na ich opakowaniu często widnieją przyjazne zwierzaki czy postaci z bajek, no i oczywiście owoce. Ale soki, napoje i nektary, które nasze dzieci tak chętnie piją i kupują np. w szkolnych sklepikach, to często prawdziwe cukrowe bomby. Sprawdziliśmy, co faktycznie kryje się w pięknie wyglądających butelkach. Wyniki są porażające!

Producenci często wprowadzają małych konsumentów i ich rodziców w błąd, używając chwytów marketingowych. Nasze obawy potwierdzają eksperci i ostrzegają przed dużą zawartością cukru w takich produktach.

Na pierwszy rzut oka nie wiemy czy mamy przed sobą sok, nektar czy napój. Często musimy się takich napisów doszukiwać z boku na produkcie, nierzadko dopisanych dużo mniejszym drukiem. Opakowanie sugeruje też, że sok ma konkretny smak, np. jagodowy czy bananowy. Ale napój jagodowy, na którego opakowaniu największymi literami napisane jest słowo jagody, w dodatku wyszczególnione na kolorowo, ma np. tylko 1% soku jagodowego, a aż 68% zagęszczonego soku jabłkowego. Dlaczego? Bo jabłka są tańsze! W dodatku napój ma barwę herbacianą, a smakuje jak słodka woda z dużą ilością chemii. Tyle że większość nabywców dowiaduje się o tych wadach dopiero, gdy już zapłaci za napój i go otworzy. A wtedy jest już za późno.

– Czytajmy dokładnie etykiety i skład produktu, abyśmy później nie przeżyli rozczarowania i wiedzieli co podajemy naszemu dziecku – mówi dietetyk Renata Szopa.
Nawet jeśli na opakowaniu widnieje słowo sok, to też nie możemy mieć pewności, że nie zawiera on głównie cukru z wodą i barwnikami. W takich przecierowo-warzywnych sokach, które przyciągają uwagę rodzica np. napisem źródło błonnika, możemy również znaleźć dużą ilość cukru. Tajemnica tkwi w proporcjach, np. 11,9 gram cukru i 0,8 błonnika. Wypicie takiego 300-mililitrowego soczku dostarcza naszemu dziecku 150 kalorii, w tym większości zbędnych cukrów.

– Prawdziwy sok to produkt wyłącznie owocowy lub warzywny, do którego producent nie powinien dodawać cukru, ani żadnych substancji chemicznych poprawiających jego smak, zapach czy kolor – podpowiada dietetyk. Dlatego rodzicu, zanim dasz swojemu dziecku coś do picia, sprawdź dokładnie skład napoju.

Co znajdziemy w napojach, sokach i nektarach?

1. Kwas ortofosforowy - wypłukuje z naszego organizmu wapń, magnez i żelazo, prowadzi do osłabienia zębów i kości u dzieci
2. Benzoesan sodu i potasu - substancje konserwujące, mogą wywoływać alergie pokarmowe i skórne
3. Słodziki - przyczyniają się do próchnicy zębów, gorszego samopoczucia, w nadmiarze prowadzą do otyłości
4. Cyklaminian sodu - substancja słodząca i alergenna, wywołuje alergie pokarmowe i skórne, może prowadzić do cukrzycy
5. Syrop glukozowo-fruktozowy - powoduje zwiększanie masy i w konsekwencji otyłość oraz zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę