Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chrupiące pyszności

22 sierpnia 2011
Tym razem, za Naszym Dziennikiem, mamy propozycje dla miłośników kotletów i krokietów. Mięsne, warzywne, rybne, podsmażone na złocisty kolor, podane z ryżem bądź ziemniakami oraz surówką gwarantują kulinarny sukces. Podczas pikników i wycieczek doskonale smakują z chlebem.


Krokiety ziemniaczane z warzywami

Składniki:
Farsz: czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, cukinia, 2 łyżki masła, 5 łyżek zielonego groszku (z puszki), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Ciasto: 80 dag ziemniaków, 2 żółtka, jajko, 5 dag startego żółtego sera, 4 łyżki mąki, sól, pieprz
Dodatkowo: 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, olej

Wykonanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić surowe warzywa oraz groszek, podsmażyć 10 minut, mieszając. Dodać natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto: Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Ostudzić, obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka i jedno całe jajko, starty żółty ser i mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować placuszki, na każdym układać farsz warzywny, dokładnie zalepiać, formując podłużne krokiety. Pozostałe jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce, tępą stroną noża wyciąć na wierzchu ozdobną kratkę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krokiety na złoto ze wszystkich stron.

Kotlety mielone babuni

Składniki:
Czerstwa kajzerka, 30 dag wieprzowiny, 30 dag wołowiny, spora cebula, łyżka masła, jajko, pęczek natki pietruszki, 5 łyżek tartej bułki, olej i masło do smażenia, sól, pieprz

Wykonanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku lub w letniej wodzie. Dobrze odcisnąć, posiekać nożem lub zmielić w maszynce. Oba rodzaje mięsa zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle. Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Wbić całe jajko i od razu dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można wlać 2 łyżki wody i ponownie dobrze wyrobić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy mięsnej uformować nieduże kotleciki i obtoczyć je w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzać olej i kawałek masła, układać kotlety, niezbyt ciasno, i smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i jarzynką, np. marchewką z groszkiem.

Paluszki ryżowe z mielonym mięsem

Składniki:
Duża cebula (albo 2 małe), łyżka masła, 15 dag mieszanego mięsa mielonego, 1/2 szklanki bulionu drobiowego (np. z kostki), łyżka przecieru pomidorowego, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag ryżu, 4 jajka, mąka i tarta bułka do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać mielone mięso, smażyć 10 minut, wlać ciepły bulion, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy, dusić 10 minut na wolnym ogniu bez pokrywki. Wymieszać z połową startego żółtego sera. W garnku zagotować 2 razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu, wsypać przepłukany ryż, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, zawinąć w kocyk, odstawić na 20 minut. Ugotowany gorący ryż wymieszać z resztą sera i dwoma jajkami, ostudzić. Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać małe porcje ryżu, na środku kłaść po łyżeczce podsmażonego mięsa, formować nieduże wałeczki. Krokiety obtaczać w mące, roztrzepanych, posolonych jajkach i tartej bułce. Usmażyć na chrupiąco na gorącym oleju ze wszystkich stron. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Chrupiące kotleciki rybne

Składniki:
30 dag ziemniaków, 40 dag filetów rybnych, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 jajka, 2 łyżki posiekanej kolendry (albo zielonej pietruszki), 2/3 szklanki tartej bułki, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Odcedzić, ostudzić, obrać. Filety rybne pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać rybę, podsmażyć razem 8-10 minut, ostudzić, zmiksować. Do masy wbić jajka, dodać kolendrę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Z masy uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju.

POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę