Tym razem, za Naszym Dziennikiem, mamy propozycje dla miłośników kotletów i krokietów. Mięsne, warzywne, rybne, podsmażone na złocisty kolor, podane z ryżem bądź ziemniakami oraz surówką gwarantują kulinarny sukces. Podczas pikników i wycieczek doskonale smakują z chlebem.
Krokiety ziemniaczane z warzywami
Składniki:
Farsz: czerwona papryka, cebula, 2 ząbki czosnku, cukinia, 2 łyżki masła, 5 łyżek zielonego groszku (z puszki), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz
Ciasto: 80 dag ziemniaków, 2 żółtka, jajko, 5 dag startego żółtego sera, 4 łyżki mąki, sól, pieprz
Dodatkowo: 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, olej
Wykonanie:
Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cukinię umyć, pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić surowe warzywa oraz groszek, podsmażyć 10 minut, mieszając. Dodać natkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować ciasto: Ziemniaki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Ostudzić, obrać, zmielić w maszynce do mięsa. Dodać żółtka i jedno całe jajko, starty żółty ser i mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować placuszki, na każdym układać farsz warzywny, dokładnie zalepiać, formując podłużne krokiety. Pozostałe jajka roztrzepać widelcem na talerzu. Krokiety maczać w jajku, obtaczać w tartej bułce, tępą stroną noża wyciąć na wierzchu ozdobną kratkę. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krokiety na złoto ze wszystkich stron.
Kotlety mielone babuni
Składniki:
Czerstwa kajzerka, 30 dag wieprzowiny, 30 dag wołowiny, spora cebula, łyżka masła, jajko, pęczek natki pietruszki, 5 łyżek tartej bułki, olej i masło do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie:
Kajzerkę namoczyć w mleku lub w letniej wodzie. Dobrze odcisnąć, posiekać nożem lub zmielić w maszynce. Oba rodzaje mięsa zmielić w maszynce z sitkiem o średnich oczkach. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z nadmiaru wody, drobno posiekać. Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle. Mięso przełożyć do miski. Dodać kajzerkę, przesmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki. Wbić całe jajko i od razu dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Jeżeli masa okaże się zbyt gęsta, można wlać 2 łyżki wody i ponownie dobrze wyrobić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy mięsnej uformować nieduże kotleciki i obtoczyć je w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzać olej i kawałek masła, układać kotlety, niezbyt ciasno, i smażyć na jasnozłoty kolor. Podawać z ziemniakami i jarzynką, np. marchewką z groszkiem.
Paluszki ryżowe z mielonym mięsem
Składniki:
Duża cebula (albo 2 małe), łyżka masła, 15 dag mieszanego mięsa mielonego, 1/2 szklanki bulionu drobiowego (np. z kostki), łyżka przecieru pomidorowego, 10 dag startego żółtego sera, 50 dag ryżu, 4 jajka, mąka i tarta bułka do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać mielone mięso, smażyć 10 minut, wlać ciepły bulion, mieszając, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przecier pomidorowy, dusić 10 minut na wolnym ogniu bez pokrywki. Wymieszać z połową startego żółtego sera. W garnku zagotować 2 razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu, wsypać przepłukany ryż, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, zawinąć w kocyk, odstawić na 20 minut. Ugotowany gorący ryż wymieszać z resztą sera i dwoma jajkami, ostudzić. Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać małe porcje ryżu, na środku kłaść po łyżeczce podsmażonego mięsa, formować nieduże wałeczki. Krokiety obtaczać w mące, roztrzepanych, posolonych jajkach i tartej bułce. Usmażyć na chrupiąco na gorącym oleju ze wszystkich stron. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Chrupiące kotleciki rybne
Składniki:
30 dag ziemniaków, 40 dag filetów rybnych, 3 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 2 jajka, 2 łyżki posiekanej kolendry (albo zielonej pietruszki), 2/3 szklanki tartej bułki, olej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach w osolonym wrzątku (ok. 20 minut). Odcedzić, ostudzić, obrać. Filety rybne pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, podsmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać rybę, podsmażyć razem 8-10 minut, ostudzić, zmiksować. Do masy wbić jajka, dodać kolendrę, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Z masy uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju.
6554145
1