Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chmiel

13 października 2008
Zakończyły się zbiory chmielu na Opolszczyźnie. Rolnicy czekają jeszcze na certyfikaty z Państwowej Inspekcji Nasiennej. Potem mogą sprzedać plon. Wciąż nie wiedzą jednak komu i za ile. Lokalne gradobicia spowodowały, że tegoroczny plon był różny nawet w sąsiadujących z sobą gospodarstwach. Tylko jedna trzecia produkcji chmielu idzie na kraj. Reszta trafia do odbiorców zachodnich i to oni decydują o cenach. A te w ubiegłym roku były bardzo wysokie.

W przeszłości na Opolszczyźnie uprawiano kilkaset hektarów chmielu. Dziś zostały tylko cztery gospodarstwa w powiecie Nyskim ze stuhektarowymi plantacjami. Gdyby ceny ubiegłoroczne utrzymały się chmielarze mogliby pomyśleć o zwiększeniu areału upraw.

Pomimo długoletnich kontraktów z odbiorcami jest coraz trudniej. W ostatnich latach browary domagały się odmian aromatycznych. Teraz znów jest większe zapotrzebowanie na odmiany goryczkowe, które mają więcej lukuliny i alfakwasów. A producenci nie mogą z roku na rok zmieniać odmian.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę