Chleb żytni z ziemniakami jest kolejnym wyrobem z województwa kujawsko-pomorskiego, który znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Wniosek o zarejestrowanie produktu złożyła piekarnia Murmiłło z Bydgoszczy. Receptury chleba żytniego z ziemniakami były w Bydgoszczy i okolicy przekazywane z pokolenia na pokolenie; można je znaleźć również w książkach kulinarnych, wydawanych w regionie w XIX wieku i na początku XIX w.
Ugotowane, a następnie rozgniecione ziemniaki były dodawane do mąki przede wszystkim z powodu oszczędności, gdyż były znacznie tańsze i dla wielu osób bardziej dostępne. Taki chleb ceniono również ze względu na walory smakowe i zachowywanie świeżości dłużej niż w przypadku tradycyjnego chleba.
Jest to drugi produkt z regionu kujawsko-pomorskiego, który trafił na listę w tym roku. W styczniu został zarejestrowany kulis, czyli kwas z buraków czerwonych. Dawniej kulis, zwany również kuleśniakiem, pito w upalne dni przy pracach polowych; był też podstawę do przygotowania różnych zup.
Na Liście Tradycyjnych Produktów figurują 42 dania, wyroby, napoje i przysmaki z regionu kujawsko-pomorskiego. W zeszłym roku w zestawieniu tym znalazły się: kaczka nadziewana po kujawsku, pączki ziemniaczano-dyniowe, groch z kapustą, kluski z makiem, grzybowniczki (bułeczki drożdżowe z nadzieniem grzybowym), wigilijna zupa z suszonych śliwek, marchew krychano (rozgnieciona marchew gotowana z boczkiem), fjut (syrop z buraków cukrowych) i kawa zbożowa z jęczmienia.