Przeciętny Polak zje w 2011 r. o ponad 3 proc. pieczywa mniej niż rok wcześniej. Od 1999 r. spożycie chleba i bułek spadło o ponad 25 kg na osobę, informuje "Rzeczpospolita".
Dobrze wiedzieć co składa się na cenę chleba naszego powszedniego. Jak podaje gazeta, kupując bochenek chleba płacimy: 35 proc. za surowce, 19 proc. za marżę sklepu, 18 proc. za koszty pracy, 14 proc. za energię i transport, 9 proc. za koszty produkcji i marżę producenta oraz 5 proc. - VAT.
W 2011 r. na chleb wydamy ok. 7,5 mld zł. Statystyczny Polak spożyje go 54,1 kg., gdy jeszcze w 2007 r. zjadał 63,5 kg. Za kilogram chleba pszenno-żytniego płacimy dziś średnio 4,40 zł, a chleba razowego - 5,53 zł. Dwa lata temu ceny wynosiły odpowiednio 3,76 zł i 4,80 zł.
W Polsce działa obecnie 10 tys. piekarni i piekarniocukierni. Od początku roku upadło ich już 100. W całym roku może zbankrutować nawet tysiąc, twierdzi Stanisław Butka, prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.
To efekt wojny cenowej, jaką mimo drogich surowców prowadzą zakłady, chcące się utrzymać na rynku. Pieczywo w Polsce jest o 20-50 proc. tańsze niż w pozostałych krajach UE.