Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że zgodnie z informacjami Foodnews, opartymi na szacunkach i prognozach przedstawionych a konferencji "China Juice 2012", produkcja koncentratu jabłkowego w Chinach w sezonie 2012/2013 może być nieznacznie wyższa w porównaniu do sezonu poprzedniego, kiedy to oszacowano ją na 627 tys. t. Prognozy mówią o tegorocznej produkcji na poziomie 660 tys. t (+ 5 proc.).
Do wzrostu produkcji koncentratu może przyczynić się zwiększenie zbiorów jabłek w tym kraju, które wynieść mają ok. 38 mln t, w porównaniu do niespełna 36 mln t w roku poprzednim. Mimo większej produkcji chińskiego koncentratu, jego ceny będą prawdopodobnie utrzymywać się na dość wysokim poziomie. W Chinach wciąż odnotowuje się bowiem duże zapotrzebowanie na owoce świeże, co ma swoje odzwierciedlenie w postaci dość wysokich cen jabłek, również tych kierowanych do przetwórstwa. To z kolei odbija się na kosztach produkcji, a tym samym cenach koncentratu. Obniża to jego konkurencyjność w stosunku do koncentratu produkowanego w Europie.
Wzrost produkcji zagęszczonego soku jabłkowego w Chinach prawdopodobnie przełoży się również na wzrost jego eksportu do UE-27 w 2012 roku, czemu sprzyjało będzie także dość wysokie zapotrzebowanie na rynku Wspólnoty. W 2011 roku kraje Unii Europejskiej zaimportowały łącznie 105 tys. t koncentratu jabłkowego z Chin czyli o 24 proc. więcej niż przed rokiem, ale o 33 proc. mniej niż 2 lata wcześniej (dane GTIS).
Większy popyt na chiński koncentrat oraz jabłka świeże zgłaszać mogą również Stany Zjednoczone. Amerykański Departament do Spraw Rolnictwa (USDA) ocenia, że tegoroczne zbiory jabłek w tym kraju będą o ponad 14 proc. niższe w stosunku do roku poprzedniego. W USA są głównym rynkiem zbytu bardziej słodkiego koncentratu z Chin. W 2011 roku eksport tego produktu z Chin do USA ukształtował się na poziomie 266 tys. t, co stanowiło blisko 44% łącznego eksportu koncentratu z Państwa Środka.