Szef resortu rolnictwa w stolicy Chin przekonywał wczoraj chińskie władze do zniesienia embarga na import tego rodzaju mięsa z Polski. Chiny stają się bowiem jednym z najważniejszych rynków eksportu naszej wieprzowiny.
Minister Marek Sawicki spotkał się z przedstawicielami chińskiego urzędu, odpowiedzialnego za inspekcje weterynaryjne oraz z wiceministrem rolnictwa Chin. O bezpieczeństwie żywności w Polsce i sytuacji związanej z wykryciem ognisk tzw. afrykańskiego pomoru świń mówił podczas prezentacji dla przedstawicieli chińskich urzędów główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski.
Polska delegacja stara się przekonać Chińczyków do zniesienia tymczasowego zakazu importu polskiej wieprzowiny. W ubiegłym roku do Chin z Polski trafiło bowiem ponad 120 000 ton tego mięsa.
Organizacje zrzeszające zakłady produkcyjne szacują jednak, że w Chinach można sprzedać nawet 300 000 ton polskiej wieprzowiny rocznie. Minister rolnictwa chce, aby eksport polskiego mięsa do Chin ruszył ponownie na początku lipca.