Chiny sprzedadzą wieprzowinę z zapasów interwencyjnych
5 stycznia 2016
Jak podaje FAMMU/FAPA, chińskie władze planują sprzedaż 200 tys. ton mięsa wieprzowego z zapasów interwencyjnych na rynek krajowy w celu stabilizacji cen.
W czerwcu ceny wieprzowiny w Chinach wzrosły w porównaniu z rokiem ubiegłym o ponad połowę, a inflacja zwiększyła się do poziomu najwyższego od 3 lat. Wielkość sprzedaży z zapasów będzie miała niewielki wpływ na rynek, ponieważ stanowi jedynie poziom jedno-lub dwudniowego krajowego zapotrzebowania.
Na początku lipca rząd chiński przedstawił założenia nowej polityki wparcia dla krajowego sektora trzody chlewnej - m. in. dopłaty do produkcji oraz rekompensaty za sztuki padłe na skutek epidemii chorób. Niski poziom produkcji to rezultat redukcji pogłowia świń w 2010 r., spowodowany 20 proc. spadkiem cen w ciągu 15 miesięcy do marca 2010 r.