Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chiny są trzecim producentem mleka na świecie

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że szybki rozwój miast, w tym pojawienie się restauracji typu Pizza Hut, oraz przejęcie zachodnich wzorców konsumpcji, skutkowały w ostatnich latach dynamicznym wzrostem sektora mleczarskiego w Chinach. Według danych Euromonitor w 2010 r. wartość sprzedaży przetworów mleczarskich osiągnęła 27,43 mld USD.
W tym czasie, zgodnie z wyliczeniami Rabobanku, wolumen sprzedaży produktów płynnych wyniósł 30 mln l, tj. niemal się podwoił w ciągu 7 lat.
Największe przyrosty odnotowywano w przypadku napojów na bazie mleka (o 26% rocznie), mleka smakowego (wzrost o 16%), mleka dla dzieci (o 14%) oraz jogurtów (o 13% rocznie). Jedyną kategorią produktów tracącą na znaczeniu było mleko w proszku przeznaczone dla osób dorosłych -- spadek wolumenu sprzedaży o 8% rocznie.
Chiny obecnie są trzecim globalnym producentem mleka -- po Indiach i USA. Niemniej, spożycie mleka per capita jest nadal istotnie niższe niż na świecie. W 2007 r. przeciętny mieszkaniec Państwa Środka konsumował średnio 28 litrów mleka rocznie, a w 1985 r. zaledwie 5 litrów (dla porównania w Polsce w 2011 r. było to 193 litrów mleka plus 4,2 kg masła).
Mimo szybko rosnącej produkcji mleka - w latach 1985-2010 zwiększyła się ona ponad 7-krotnie - Chiny nadal są w dużym stopniu uzależnione od importu. W 2010 r. wolumen przywozu mleka w proszku (w tym serwatki) do Państwa Środka zwiększył się o 51% do 514 tys. t, zaś wartość osiągnęła poziom 1,9 mld USD, co oznacza przyrost o 92% w skali roku. Według danych GTA (za Komisją Europejską) w 2011 r. wolumen importu odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wzrósł o kolejne 47% do 129,9 tys. t, zaś mleka pełnego (PMP) obniżył się o prawie 2% do 319,7 tys. ton.
Warto zwrócić też uwagę za rosnące w ostatnim czasie zakupy masła przez Chiny. Od 2008 r. do 2011 r. przywóz masła zwiększył się ponad 2-krotnie do 18,3 tys. ton.
Wiele wskazuje na to, że dynamiczny rozwój sektora mleczarskiego w Chinach utrzyma się także w kolejnych latach. Według firmy McKinsey, w 2005 r. niewiele ponad 20% gospodarstw domowych w chińskich miastach można było zaliczyć do klasy średniej. Jednak w 2020 r. odsetek ten ma wzrosnąć do prawie 80%. Wzrost dochodów ludności, urbanizacja, rozwój sieci fast food przyczyniają się do zmiany nawyków żywieniowych i coraz częstszego spożywania przetworów mleczarskich, w tym np. praktycznie nieznanych do tej pory serów.




POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę