Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, zgodnie z danymi USDA, produkcja świeżych truskawek w Chinach w sezonie 2012/2013 wyniosła 2,1 mln t i była o 5 proc. wyższa w porównaniu do sezonu 2011/2012.
Było to konsekwencją zarówno lepszego plonowania wynikającego z korzystnych warunków pogodowych, ale także nieznacznego zwiększenia powierzchni upraw w północnej części kraju. Według szacunków Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa, w 2012 roku Chiny wyprodukowały również 150 tys. t mrożonych truskawek, co oznacza wzrost o 15% w stosunku do sezonu poprzedniego.
W wyniku wzrostu produkcji mrożonych truskawek oczekiwane jest również zwiększenie ich eksportu w sezonie 2012/2013 (czerwiec - maj), w tym również do krajów Unii Europejskiej (główny odbiorca z Chin) - łącznie o 5% w porównaniu z sezonem 2011/2012, do poziomu 120 tys. t. Biorąc pod uwagę dłuższy okres, chiński eksport mrożonych truskawek wydaje się być jednak stabilny - w latach 2008-2011 jego wielkość utrzymywała się w granicach 110-120 tys. t.
Z drugiej strony, można zauważyć rosnącą tendencję konsumpcji mrożonek w tym kraju. USDA oczekuje, że również w bieżącym sezonie spożycie mrożonych truskawek w Chinach zwiększy się - o blisko 20% do poziomu 33,5 tys. t, do czego przyczyni się wzrost popytu na produkty takie jak dżemy czy też jogurty.
Zwiększona podaż truskawek mrożonych w bieżącym sezonie w Chinach ma odzwierciedlenie w postaci spadku ich cen. USDA wskazuje, że w połowie grudnia 2012 r. (w prowincji Hebei) były one o 30% niższe w porównaniu do tego samego okresu rok wcześniej. Potwierdzają to również dane Foodnews, według których, kilogram truskawek chińskich na koniec 2012 roku kosztował 1,28 USD wobec 1,57 USD w ostatnim dniu 2011 roku. Na przestrzeni grudnia minionego roku następował jednak systematyczny wzrost ich cen, który łącznie od 1 do 31 XII wyniósł 0,13 USD/kg.