Biogaz_III Forum 2025

Chiny produkują mniej koncentratu jabłkowego

3 grudnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że produkcja koncentratu jabłkowego w Chinach w sezonie 2013/2014 może ukształtować się na poziomie poniżej 500 tys. t co będzie wielkością znacznie niższą od ubiegłorocznej (dane USDA wskazują, że w sezonie 2012/2013 produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w Chinach wyniosła 660 tys. t.), a także mniejsza od pierwotnych oczekiwań dotyczących bieżącego sezonu (za Foodnews).

W tym sezonie, zgodnie z szacunkami Chamber of Commerce in China do trzeciego tygodnia listopada br. wytworzono łącznie 430 tys. t koncentratu czyli o ok. 30% mniej niż przed rokiem.
Była to jednocześnie wielkość stanowiąca zaledwie 28-29% maksymalnej produkcji jaką są w stanie wytworzyć operujące na terenie "`Państwa Środka"' zakłady przetwórcze. Niski poziom wykorzystania mocy przerobowych przyczynia się do utrzymywania niskiej rentowności producentów koncentratu w Chinach i zagraża ich funkcjonowaniu w długim okresie. Można zatem oczekiwać, że produkcja zagęszczonego soku jabłkowego w tym kraju w kolejnych kilku latach nie będzie zagrażać produkcji w krajach europejskich. W sezonie 2013/2014, wskutek obniżenia podaży, można spodziewać się kolejnego zmniejszenia się wolumenu importu z Chin do UE-27. Według danych Eurostatu, w okresie I-IX 2013 import ten wyniósł 26 tys. t i był o blisko 11% niższy niż rok wcześniej, a także o ponad 70% niższy niż przed dwoma laty.
Co więcej, koszty produkcji koncentratu z jabłek w Chinach wciąż pozostają wysokie czego przyczyną są wysokie ceny jabłek przemysłowych. Przy obecnych cłach eksportowych, koncentrat chiński na rynku europejskim jest stosunkowo drogi i tym samym mało konkurencyjny w stosunku do koncentratu z Polski. Zgodnie z danymi Foodnews obecnie kilogram zagęszczonego soku jabłkowego z Chin kosztuje 1,45-1,50 euro/kg, podczas gdy cena koncentratu z Polski o kwasowości 3,2% wynosi 1,3 euro/kg czyli o ok. 15% mniej.
Biorąc pod uwagę perspektywy dla rynku koncentratu w dalszej części sezonu trudno jest oczekiwać znaczących zmian cenowych. Popyt na rynkach europejskich, jak twierdzi Foodnews, jest dość słaby. Niemniej, niższa produkcja i tym samym kolejne zmniejszenie podaży chińskiego soku teoretycznie będzie czynnikiem oddziałującym na wzrosty. Może to być pozytywne z punktu widzenia kształtowania się cen koncentratu polskiego, który jak już wielokrotnie informowaliśmy, pozostaje tańszy w relacji do roku poprzedniego.



POWIĄZANE

Nowoczesne gospodarstwa mleczne stawiają na efektywność i automatyzację. Jednym ...

Obowiązujące od początku 2025 roku nowe przepisy dotyczące podatku od nieruchomo...

Nie ma smaku bardziej letniego niż miód. Wystarczy odkręcić słoik, by poczuć zap...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę