Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chiny: popyt na przetwory mleczarskie rośnie wolniej

5 stycznia 2016
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w ostatnich miesiącach nastąpiło niewielkie osłabienie popytu na przetwory mleczarskie w Chinach. Związane było to zarówno z silnym wzrostem cen detalicznych tych artykułów na przestrzeni 2013 roku, jak i końcem obchodów Nowego Roku (Święta Wiosny). Powyższe przełożyło się na nieznaczne spadki cen skupu mleka. W trzecim tygodniu kwietnia br. średnia cena notowana w prowincjach należących do czołowych producentów mleka w Państwie Środka, obniżyła się o 1% względem lutego br. do 4,21 CNY/litr (około 2 zł/litr), choć nadal w ujęciu globalnym jest rekordowo wysoka.
Tak drogi surowiec to przede wszystkim efekt przemian jakie zachodzą w chińskim sektorze mleczarskim. Na skutek afery melaminowej w 2008 roku, Chiny powoli odchodzą od produkcji mleka w małych gospodarstwach, w których trudno zapewnić odpowiednią jakość, na rzecz gospodarstw dużych, posiadających powyżej 100 krów. Niemniej, na skutek braku wiedzy odnośnie zarządzania takimi farmami, ale także na temat zdrowia zwierząt, walki z chorobami, odpadami, proces ten zachodzi powoli, a produkcja mleka w Państwie Środa w ubiegłym roku zamiast wzrosnąć - spadła.
Z tego też powodu utrzymuje się wysoki popyt importowy na przetwory mleczarskie. W I kwartale br. import był o 76% wyższy w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem, choć w samym marcu tempo wzrostu spowolniło do 63%.
W II połowie roku sytuacja prawdopodobnie nie zmieni się diametralnie, niemniej eksperci Rabobanku spodziewają się, że dynamika wzrostu zakupów dokonywanych przez Chiny zmniejszy się. Będzie to przede wszystkim efekt wzrostu produkcji krajowej, między innymi na skutek jej dużej dochodowości, ale także poprawy warunków pogodnych. Zakładając, że popyt na przetwory mleczarskie będzie rósł w tempie około 2-4% rocznie, w II półroczu br. import artykułów mlecznych może być o około 15% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Spadki światowych cen artykułów mlecznych
Wyhamowanie w imporcie ze strony Chin oraz wzrost produkcji mleka w krajach należących do czołówki jego eksporterów, przełożyły się na spadki globalnych cen artykułów mlecznych. Potwierdza to opracowany przez FAO indeks światowych cen przetworów mleczarskich. W ubiegłym miesiącu obniżył się on o prawie 7% wobec marca br. i ukształtował na poziomie 251,5 pkt. (co jednocześnie oznacza, że ceny monitorowane przez FAO były o 152% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004).
Zapowiedzią dalszych obniżek cen przetworów mleczarskich mogą być wyniki aukcji kontraktów terminowych organizowanych przez Fonterrę na platformie GlobalDairyTrade. 6 maja br. notowania cen odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) osłabiły się o 2,3% wobec połowy kwietnia (średnia dla wszystkich kontraktów), mleka pełnego (PMP) oraz serów Cheddar o prawie 2%, choć masła wzrosły o 1,6%.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę