Bank Gospodarki Żywnościowej podaje za Oil World, że w nadchodzących miesiącach przywóz soi do Chin najprawdopodobniej wzrośnie. Jednym z czynników oddziałujących w kierunku zwiększenia zakupów są kurczące się zapasy importowanego surowca w Państwie Środka w warunkach utrzymującego się wysokiego przerobu soi.
Ocenia się, że w okresie styczeń-czerwiec br. Chiny zaimportowały o blisko 6% mniej soi w porównaniu z analogicznym okresem w 2010 roku. Ożywienie w zakupach było już jednak zauważalne w lipcu br. W miesiącu tym import wzrósł o 8% w odniesieniu do lipca 2010 roku i o 24% w stosunku do czerwca br.
Innym czynnikiem, oddziałującym w kierunku zwiększenia importu soi mogą być słabsze zbiory. Według Oil World, zbiory soi w sezonie 2011/2012 mogą osiągnąć poziom 13,7 mln t, co będzie konsekwencją mniejszej powierzchni uprawy i niesprzyjających warunków pogodowych.