Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Chiny importują więcej cukru

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA informuje, że chiński urząd celny podał, że w 2013 roku import cukru wzrósł o 21 proc. w relacji rocznej do 4,55 mln ton. W samym grudniu sprowadzono 435 tys. ton cukru - o 62 proc. więcej r/r.
Wysoki import to skutek niskich cen na świecie i wysokich w Chinach, które regulowane są między innymi przez skup interwencyjny. Skup miał wesprzeć rodzimych producentów, ale sprawił, że nawet po zapłaceniu 60% cła importowany cukier był tańszy od chińskiego i pozwalał zarobić. Chiny muszą importować rocznie 2-3 mln ton cukru. Władze zdają się jednak wycofywać z dotychczasowych form wsparcia, zmniejszając trzeci rok z rzędu cenę minimalną na trzcinę cukrową i rezygnując ze skupu (ma go zastąpić system pożyczek).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę