Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Certyfikowana jakość

13 kwietnia 2010
19 polskich produktów regionalnych czeka na unijną ochronę. Przedsiębiorcy i rolnicy chcą rejestrować swoje przysmaki, gdyż poprawia wyniki sprzedaży i gwarantuje prestiż. W całej Unii Europejskiej na listach znajduje się około 900 produktów.

Pierwsza była bryndza podhalańska, która otrzymała unijną ochronę w 2007 roku. Potem na unijnych listach pojawiły się kolejne produkty w tym słynny oscypek.

prof. Stanisław Kowalczyk - Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych: jeśli chodzi o produkty regionalne, takie jak oscypek, które są rejestrowane zgodnie z prawodawstwem unijnym, one mogą być produkowane wyłącznie z określonych surowców i w określonym miejscu – regionie.

A dbają o to sami górale, którzy muszą pamiętać choćby o odpowiednich proporcjach między mlekiem krowim, a owczym.

Piotr Kohut – gazda z Koniakowa: krowiego mleka może być trochę w owczym oscypku, ale do 40% i to z krowy czerwonej górskiej.

Zarówno rolnicy jak i przedsiębiorcy chętnie zabiegają o wpisanie na jedną z trzech list gwarantujących unijną ochronę.

Radosław Janik - producent miodów: pierwsza rzecz to podnosi to prestiż produktu, druga rzecz komunikuje to, że jest to produkt o bardzo wysokiej, sprawdzonej jakości.

O zainteresowaniu najlepiej świadczą statystyki. Na rejestrację czeka długa kolejka naszych narodowych smakołyków.

Marek Sawicki - minister rolnictwa: 34-35 produktów, które można powiedzieć mamy już certyfikowanych, kolejne będą ale myślę, że ilość nie jest ważna. Bo w produktach zarejestrowanych chcemy by była gwarantowana jakość.

W całej Unii Europejskiej zarejestrowano około 900 różnych produktów. Teraz myśli się o tym, aby ochronę rozciągnąć poza granice Unii Europejskiej.

Paolo de Castro – Parlament Europejski: ale to są oczywiście pytanie do Światowej Organizacji Handlu. Mamy nadzieję, że przy następnej rundzie rokowań w sprawie dalszej liberalizacji międzynarodowego handlu uda się osiągnąć porozumienie.

Polscy rolnicy, którzy są zainteresowani produkcją regionalnych produktów mogą liczyć na dofinansowanie w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. W ramach działania „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności” przez pięć lat w formie rocznej płatności można otrzymać maksymalnie 3200 złotych na gospodarstwo.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę