Ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły w październiku w ujęciu miesięcznym o 0,8-1,0 proc. - oceniła dla PAP Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Październik był miesiącem, w którym mieliśmy ładną pogodę, jednak pod koniec miesiąca przyszła zima - temperatura się obniżyła, spadł śnieg. To wpłynęło na koszty transportu i przechowalnictwa. Od razu rozpoczął się ruch cen na rynku produktów roślinnych - podrożały warzywa i owoce. Także mięsa drożały, szczególnie wieprzowina. Taniał natomiast drób, co nieco spowolniło dynamikę wzrost cen mięs" - powiedziała w środę PAP Świetlik.
"Biorąc powyższe czynniki pod uwagę szacuję, że w październiku ceny wzrosły o 0,8-1,0 proc. wobec cen z września" - dodała.
Dane o inflacji w październiku GUS opublikuje w środę 14 listopada.