Ceny żywności wzrosły we wrześniu br. o 0,8%.
W ciągu miesiąca najbardziej wzrosły ceny warzyw – o 15,1%. Więcej niż w poprzednim miesiącu konsumenci płacili również m. in. za drób (o 2,5%), oleje roślinne (o 0,5%), margarynę i inne tłuszcze roślinne (o 0,4%). Wzrosły nieco ceny mięsa wołowego i ryb (po 0,1%).
Utrzymał się natomiast spadek cen owoców (3,0%), cukru (1,2%), mięsa wieprzowego i mąki (po 0,5%). Tańsze niż w sierpniu były także tłuszcze zwierzęce (o 0,4%) oraz artykuły w grupie “mleko, sery i jaja” (o 0,3%). Ceny napojów bezalkoholowych obniżyły się o 0,2%, w tym kawy – o 0,4%.
W porównaniu z wrześniem ubiegłego roku ceny żywności i napojów bezalkoholowych spadły o 2,2%.