Ceny żywności i napojów bezalkoholowych spadły w sierpniu w ujęciu miesięcznym o 1,5 proc. - oceniła dla PAP Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Sierpień był miesiącem, w którym mieliśmy znakomite warunki agrometeorologiczne. Dużo słońca sprawiło, że owoce i warzywa szybko dojrzewały, a ich jakość była bardzo dobra. Na skutek sezonowego wzrostu podaży produktów roślinnych znacząco obniżyły się ceny, nie tylko samych owoców i warzyw, ale ogółu tłuszczów roślinnych" - powiedziała w środę PAP Świetlik.
"Oprócz owoców i warzyw w sierpniu taniały także produkty mleczarskie oraz wołowina. Ogólnie szacuję, że ceny żywności i napojów bezalkoholowych spadły w sierpniu w porównaniu do lipca o 1,5 proc." - dodała.
Dane o inflacji w sierpniu GUS opublikuje w czwartek 13 września.