Ceny żywności w drugiej połowie września wzrosły o 1,8 proc. w porównaniu z drugą połową sierpnia – podał we wtorek Główny Urząd Statystyczny. To nieco więcej niż spodziewali się analitycy.
Oczekiwali oni miesięcznego wzrostu cen żywności średnio o 0,76 proc. Z kolei
w porównaniu z pierwszą połową września ceny żywności wzrosły o 0,4 proc.
(ekonomiści, jak podaje PAP, prognozowali średnio 0,31
proc.).
– Wzrost cen w drugiej połowie września o 0,4 proc. nie
jest zaskoczeniem – uważa jednak Marek Zuber, ekonomista Treasury
Management Services. – Jedynie ceny jaj wzrosły nadspodziewanie, nic
nie wskazuje jednak na kontynuacje tego trendu w następnych tygodniach.
Pozostałe ceny dóbr branych pod uwagę przez GUS są względnie stabilne i nie ma
tu nic niepokojącego. Wiele słyszeliśmy na temat słabych zbiorów, przede
wszystkim zbóż w efekcie letniej suszy. Na razie nie widać tego negatywnych
skutków, choć możliwe jest, że zobaczymy je w najbliższych
miesiącach – komentuje Zuber.