A_BIO_AGRO_950

Ceny żywności ustabilizowały się w marcu

5 stycznia 2016
W marcu tego roku ceny żywności na świecie były stabilne, ale nadal utrzymywały się na wysokim poziomie - wynika z danych opublikowanych w czwartek przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywności FAO w marcu osiągnął wartość 216 pkt, tylko o 1 pkt więcej niż w lutym br.

Ceny zbóż, cukru i mięs utrzymywały się na tym samym poziomie, co w lutym. Podrożały np. oleje, a wyroby mleczarskie staniały. Ceny przetworów mlecznych osiągnęły najniższy poziom od sierpnia 2010 r. dzięki zwiększeniu podaży w Oceanii, Europie i Ameryce Północnej.
W stosunku do lutego indeks cen zbóż FAO wzrósł o 1 pkt i osiągnął 227 pkt. Nieco wzrosły ceny kukurydzy.

FAO informuje, że w marcu odnotowano wzrost cen ryżu - po kilku miesiącach spadków - dzięki znacznym zakupom z Chin i Nigerii.

Indeks w 2011 r. był najwyższy odkąd organizacja zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r. W lutym 2011 r. indeks FAO znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt, a w marcu 2011 r. osiągnął wartość 232 pkt.

Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.



POWIĄZANE

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...

„Nie żądamy przywilejów. Domagamy się prawa do pracy, do rozwoju, do stabilności...

Wiosna to nie tylko czas na przygotowania do sezonu turystycznego, ale też dosko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę