biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny żywności ustabilizowały się w marcu

5 stycznia 2016
W marcu tego roku ceny żywności na świecie były stabilne, ale nadal utrzymywały się na wysokim poziomie - wynika z danych opublikowanych w czwartek przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywności FAO w marcu osiągnął wartość 216 pkt, tylko o 1 pkt więcej niż w lutym br.

Ceny zbóż, cukru i mięs utrzymywały się na tym samym poziomie, co w lutym. Podrożały np. oleje, a wyroby mleczarskie staniały. Ceny przetworów mlecznych osiągnęły najniższy poziom od sierpnia 2010 r. dzięki zwiększeniu podaży w Oceanii, Europie i Ameryce Północnej.
W stosunku do lutego indeks cen zbóż FAO wzrósł o 1 pkt i osiągnął 227 pkt. Nieco wzrosły ceny kukurydzy.

FAO informuje, że w marcu odnotowano wzrost cen ryżu - po kilku miesiącach spadków - dzięki znacznym zakupom z Chin i Nigerii.

Indeks w 2011 r. był najwyższy odkąd organizacja zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r. W lutym 2011 r. indeks FAO znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt, a w marcu 2011 r. osiągnął wartość 232 pkt.

Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.



POWIĄZANE

Instytut Spraw Obywatelskich włączył się w konsultacje dwóch projektów ustaw,któ...

Dziś, 6 sierpnia 2025 roku, Karol Nawrocki złoży uroczyste ślubowanie i obejmie ...

Ostatni dzień urzędowania prezydenta Andrzeja Dudy był nie tylko formalnym zakoń...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę