Tak nietypowej sytuacji chyba jeszcze nie było – komentują to, co dzieje się na rynku żywca wieprzowego przedstawiciele zakładów mięsnych. Żniwa w pełni, rolnicy zajęci pracami, w punktach skupu mniejsza podaż, tymczasem ceny tuczników spadają. Po względnym okresie stabilizacji, zdecydowana część firm obniżyła cenniki od 10 do 20 groszy za kilogram.
Najczęściej można liczyć na 4 złote 20 groszy – 4 złote 60 groszy. Wpływ na przeceny ma import żywych zwierząt z zachodu Europy. A jakość żywca jest nieporównywalna – twierdzą przetwórcy. Tylko sporadycznie trafiają się tuczniki w klasie U. Większość to sztuki w najwyższych klasach i to o bardzo wysokiej mięsności.
Kilogram nadal kosztuje średnio poniżej 1,5 euro, ale piątkowe podwyżki cen żywca w Europie Zachodniej mogą zmienić nieco krajobraz na polskim rynku.
TUCZNIKI
wg wbc zł/kg
S 5,90 – 6,05
E 5,70 – 5,95
U 5,50 – 5,75
R 5,30 – 5,50
O 4,90 – 5,10
P 4,60 – 4,90
Tylko sporadycznie tuczniki w najwyższej klasie S przekraczają 6 złotych za kilogram. To stawka dla stałych odbiorców. W najniższej klasie P ceny skupu spadły już poniżej 5 złotych.