Ceny żywca wieprzowego rosną, a bydła nadal spadają
30 lipca 2013
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, po dwóch tygodniach spadku, w dniach 15-21 lipca 2013 r. cena żywca wieprzowego ukształtowała się na poziomie 5,83 zł/kg, o 3 proc. wyższym niż w poprzednim tygodniu oraz miesiąc wcześniej. Jednocześnie żywiec ten był o 7 proc. droższy niż w porównywalnym okresie 2012 r.
Od czterech tygodni notuje się obniżkę krajowych cen skupu bydła. W trzecim tygodniu lipca 2013 r. żywiec wołowy skupowano średnio po 5,93 zł/kg, wobec 5,96 zł/kg w poprzednim tygodniu. Cena ta była o 2 proc. niższa niż przed miesiącem i o 6 proc. niższa niż rok wcześniej.
Cena kurcząt brojlerów w dniach 15-21.07.2013 r. wzrosła do 4,25 zł/kg. Była ona o 1 proc. wyższa niż tydzień wcześniej, o 5 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 2 proc. wyższa niż rok wcześniej. Za indyki w analizowanym tygodniu płacono 6,08 zł/kg, o niecały 1 proc. więcej niż tydzień wcześniej.
Jednocześnie drób ten był o ponad 1 proc. droższy niż przed miesiącem i o 15 proc. droższy niż przed rokiem.