Rynek wieprzowiny, styczeń, rozpoczął na lekkim rozruchu. Na większą sprzedaż i zakupy trzeba będzie jeszcze poczekać. Na razie odbywa się „czyszczenie” domowych lodówek – mówią z uśmiechem maklerzy.
Jedno jest pewne, ten rok nie będzie rokiem taniego mięsa. Drożejące pasze skutecznie wpływają na ograniczenie hodowli, co nie pozostanie bez wpływu na ceny. Import natomiast będzie tylko uzupełnieniem krajowej oferty, a nie czynnikiem wpływającym na konkurencję cenową – prognozuje Ireneusz Grzeszczyk, łódzki makler giełdowy.
Ale na razie niewielkie obniżki. Ceny podstawowych elementów wieprzowych staniały o 10-15 groszy za kilogram. Część firm pozostawiła jeszcze grudniowe cenniki.
WOŁOWINA zł/kg
polędwica 40,00 – 50,00
przedżołądki 6,00 – 6,20
ozory 0,50 – 1,10
Bardzo dobrze sprzedaje się wołowina, ale są trudności z zakupem towaru. Uboje zaczną się dopiero po 6 stycznia. Poszukiwana jest – mimo wysokiej ceny – polędwica wołowa i przedżołądki.