Jak informuje FAMMU/FAPA początek 2012 roku przyniósł krótkotrwały spadek cen wieprzowiny na rynku Wspólnoty. Ten spadkowy trend, charakterystyczny dla nowego roku, nie potrwał zbyt długo, gdyż od czwartego tygodnia stycznia ceny ponownie zaczęły się umacniać.
Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu br. okazała się najwyższa od 2001 roku, gdy ceny rosły pod wpływem kryzysu związanego z tzw. chorobą szalonych krów u bydła (BSE). W styczniu br. średnia cena reprezentacyjna wieprzowiny (kl. E) dla całej UE wynosiła 152,04 euro/100 kg, tj. była o 5 proc. niższa od ceny w grudniu 2011 roku, ale za to kształtowała się na poziomie o 12 proc. wyższym niż w styczniu minionego roku.
W styczniu 2012 roku (w stosunku do grudnia 2011 roku) spadły ceny wieprzowiny w 23 krajach Unii, wzrosły zaś w pozostałych państwach członkowskich (Bułgaria, Estonia, Finlandia, Malta). Największy spadek cen zanotowano w Holandii (-6,7 proc.), we Francji (- 6,5 proc.), w Danii (- 6,4 proc.), w Szwecji (-6,3 proc.), w Belgii (-6,3 proc.), we Włoszech (-6,2 proc.), w Austrii (- 5,9 proc.) oraz w Niemczech (-5,8 proc.).
W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w styczniu br. wyniosła 156,25 euro/100 kg, tj. była o 5,1 proc. niższa niż w grudniu zeszłego roku, ale za to przewyższała poziom ceny ze stycznia 2011 roku o 17,7 proc.
W pierwszych dwóch tygodniach lutego br. (do 12 lutego) ceny wieprzowiny w Unii utrzymywały się na dużo wyższym poziomie niż w poprzednich latach. Wysoki pułap cen wynika z niskiej podaży zwierząt, co z kolei jest rezultatem niekorzystnych warunków ekonomicznych produkcji w ostatnich dwóch latach. Nie bez znaczenia jest także utrzymujący się wysoki popyt eksportowy na unijną wieprzowinę, w szczególności w krajach azjatyckich oraz w Rosji. Zaburzenia w ciągłości dostaw zwierząt do skupu powoduje także mroźna zima.
7815552
1