Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

5 stycznia 2016
Trwa coraz szybszy wyścig o kupno wieprzowych elementów. Małe uboje w zakładach spowodowały spore braki. Tak jest w przypadku elementów drobnych. Najbardziej poszukiwane są tłuszcze, które w ostatnich dniach praktycznie zniknęły z rynku.

Trzeba długo i intensywnie szukać, żeby podpisać umowę chociaż na niewielką ilość. Słonina i skórki, które jeszcze dwa – trzy tygodnie temu zalegały w magazynach, teraz sprzedają się od razu. Podobnie jak mięsa drobne. Zakładom skończyły się zapasy, a produkować z czegoś trzeba, tym bardziej, że właśnie teraz trwa szczyt letniej produkcji kiełbas.

Rynek nie pozostał obojętny i zareagował wzrostem i tak już sporych cen. Chcąc, nie chcąc przetwórcy je akceptują i kupują drożej. W górę pną się także ceny schabu, szynki, karkówki – wszystko przez upalne dni i powrót do letniego grillowania.

Ale nie wszystko sprzedaje się jak świeże bułeczki. Takich ilości odkładających się półtusz wieprzowych nie było już od dawna. Przetwórcom nie opłaca się kupować półtusz po tak wysokich, jak dzisiaj cenach – wolą poszczególne elementy – komentują handlowcy.

Półtusze wieprzowe chłodzone
giełdy towarowe        zł/kg
kl. E        6,70
kl. U        6,50
kl. R         6,30


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę