biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - Wieprzowina

5 stycznia 2016
Jeśli zwyżki na rynku nadal będą się utrzymywały, to już niedługo nie będziemy mieli handlować ani czym, ani z kim – mówią maklerzy. A sytuacja już jest trudna, bo ceny wieprzowiny co tydzień rosną o 40 – 60 groszy za kilogram. Jeszcze w ubiegłym tygodniu za kilogram chłodzonych półtusz w klasie E, przetwórcy płacili około 5 złotych 80 groszy.

Dzisiaj średnia cena jest o 40 groszy wyższa, ale są regiony w kraju, gdzie maksymalna oferta sprzedaży sięga już blisko 7 złotych. Wieprzowina drożeje z dwóch powodów. Po pierwsze mniej jest żywca. Po drugie zachodni producenci podnoszą ceny zdecydowanie częściej niż do tej pory. Import w ogóle przestał się opłacać.

Najbardziej poszukiwana wciąż jest karkówka, łopatka i schab. Ale popularność zdobywają też mięsa drobne. Przetwórcy kupują teraz każdą ilość tego towaru, bo zwiększa się produkcja kiełbas. Największym zainteresowaniem cieszą się mięsa klasy drugiej. Średnio kilogram kosztuje 5 i pół złotego.

Wieprzowina – giełdy towarowe   zł/kg    
elementy bez kości
łopatka          6,80 –  9,00    
karkówka          9,00 – 12,60
schab         11,50 – 17,00
mięsa drobne kl.II      3,00 –  8,00



POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza (KGS), największy państwowy producent żywności razem z O...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...

Podróże często kuszą nas egzotycznymi roślinami, które zachwycają nas do tego st...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę