Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

7 maja 2008
Sytuacji na rynku wieprzowiny po długim weekendzie nie da się jednoznacznie określić. Jedni przetwórcy twierdzą, że nie potrzebują mięsa, bo wolne dni nie spełniły ich handlowych oczekiwań i zostali z magazynami pełnymi zapasów. Inni wręcz przeciwnie, sprzedali praktycznie wszystko i teraz szukają tańszego surowca. A, że to trudne poszukiwania widać po cenach, które gwałtownie wzrosły.

Najbardziej, bo o ponad złotówkę w ciągu tygodnia zdrożały karkówka i schab, czyli mięsa przeznaczone na grill’a. Za kilogram karkówki z kością trzeba dzisiaj zapłacić 8, a w niektórych regionach kraju nawet 8 złotych 50 groszy. I to zdaniem maklerów pewnie nie koniec podwyżek w najbliższym czasie.

Przetwórcy chętnie kupiliby w niższych cenach także mięsa drobne, słoninę czy tłuszcze. Jednak dzisiejsze notowania są zdecydowanie nie do zaakceptowania dla klientów giełd towarowych. A różnica między oczekiwaniami sprzedających i kupujących to nawet złoty za kilogram.

Elementy wieprzowe
giełdy towarowe    zł/kg
                  oferty kupna           oferty sprzedaży

mięsa drobne     2,50 – 2,70        3,00 – 3,50
tłuszcze    1,60 – 1,70        2,00 – 2,20
słonina        2,20 – 2,50         3,00 – 3,20


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę