Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

19 grudnia 2007
Na rynku wieprzowiny od piątku duży ruch. Poszukiwane są świeże, typowo świąteczne elementy. Barbara Węgiel z internetowej giełdy Netbrokers uważa, że do nagłego wzrostu popytu przyczyniła się ptasia grypa i zapowiedzi o otwarciu naszej wschodniej granicy.

A towaru brakuje, szczególnie świeżych półtusz oraz schabu i karkówki. Rosną też ceny. W ciągu kilku dni półtusze zdrożały średnio o złotówkę za kilogram. Teraz za chłodzone w klasie E trzeba zapłacić od 5,70 do nawet 6,30 złotych za kilogram. Ceny elementów wieprzowych już nie mogą tak galopować w górę, tu importerzy, aby sprzedać towar musieli nieco spuścić z tonu.

Mięsa drobne, podroby i tłuszcze teraz w ogóle nie znajdują nabywców, bo nikt nie chce zostać z zapasami na koniec roku, kiedy robione są przeglądy magazynów. Zdaniem maklerów jutro i może jeszcze czwartek to ostatnie dni wzmożonych zakupów.

Ceny schabu z importu bardzo zróżnicowane- informuje Mirosław Ossowski z giełdy Agrohandel w Łodzi. Mięso bez kości w transakcjach kosztuje od 12,80 do nawet 15 złotych. Krajowego towaru na rynku brakuje. Za karkówkę bez kości maksymalnie trzeba zapłacić 11 złotych.

Elementy wieprzowe bez kości
giełdy towarowe        zł/kg
schab        12,80 – 15,00
karkówka    10,00 – 11,00
szynka ( 4D )     9,90 – 10,00


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę