Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Wieprzowina

13 września 2007
Częściej w górę, rzadziej w dół – producenci i przetwórcy mięsa próbują znaleźć złoty środek dla cen wieprzowiny. Jednak przy szalejących po Europie ciągłych podwyżkach wydają się to niemożliwe. Krajowi dostawcy pozwolili lekko odetchnąć przetwórcom i w zeszłym tygodniu było nieco taniej. Teraz znowu w górę. Świeże półtusze zdrożały od piątku o 20 groszy za kilogram. Towaru zaczyna brakować i nawet najbardziej będą musieli pogodzić się z wysokim cenami.

Prognozy na nadchodzące dni nie są optymistyczne – wszystko wskazuje na to, że może być jeszcze drożej. Próbując ominąć wysokie ceny schabu czy karkówki, zakłady kupują coraz więcej łopatki. Na pniu sprzedają się zalegające do tej pory w magazynach mięsa drobne.

Wieprzowina  - oferty giełd towarowych        zł/kg

                            sprzedaży    kupna

mięsa drobne kl. II     1,50 – 7,80    1,00 – 7,50
łopatka z kością    5,20 – 5,90    5,00 – 5,20

świeże półtusze wieprzowe
ceny transakcyjne    zł/kg

kl. E    6,30
kl. U    6,10
kl. R    5,90


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę