A_BIO_AGRO_950

Ceny - wieprzowina

16 listopada 2006

Na giełdach towarowych ceny krajowej wieprzowiny cały czas spadają, średnio o 20 groszy na kilogramie tygodniowo. Dla hodowców, którzy nastawili się na dobrą koniunkturę od połowy listopada -to duży cios.

Tym bardziej, że drzwiami i oknami napływa do nas konkurencyjne mięso z Zachodu: jeszcze tańsze i według przetwórców lepsze. Różnice w cenach schabu bez kości sięgają nawet złotówki za kilogram. Zakłady już składają zamówienia na zagraniczną wieprzowinę. A to może załamać nasz rynek, tym bardziej, że żadnych ograniczeń w imporcie nie ma.

Natomiast eksport wieprzowiny nie jest duży. W magazynach zwiększają się zapasy zarówno drogich elementów jak i niektórych podrobów, na przykład wątroby. Jednak ceny tańszych pozycji są na razie stabilne.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę