biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Ceny - wieprzowina

16 listopada 2006

Na giełdach towarowych ceny krajowej wieprzowiny cały czas spadają, średnio o 20 groszy na kilogramie tygodniowo. Dla hodowców, którzy nastawili się na dobrą koniunkturę od połowy listopada -to duży cios.

Tym bardziej, że drzwiami i oknami napływa do nas konkurencyjne mięso z Zachodu: jeszcze tańsze i według przetwórców lepsze. Różnice w cenach schabu bez kości sięgają nawet złotówki za kilogram. Zakłady już składają zamówienia na zagraniczną wieprzowinę. A to może załamać nasz rynek, tym bardziej, że żadnych ograniczeń w imporcie nie ma.

Natomiast eksport wieprzowiny nie jest duży. W magazynach zwiększają się zapasy zarówno drogich elementów jak i niektórych podrobów, na przykład wątroby. Jednak ceny tańszych pozycji są na razie stabilne.


POWIĄZANE

Na łamach Klubu Jagiellońskiego Kamil Wons kreśli obraz nowego podziału, który r...

GUS raportuje stabilność i „odporność” polskiego rolnictwa. Na wsi widzimy co in...

Papryka, jabłka, zboże… To nie gest dobroci, ale dramat bezsilności. Polska wieś...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę